Tuesday, July 17, 2007

ΠΩΣΚΑΝΩ mount ένα XP Samba share και βλέπω Ελληνικά

Εχουμε το ακόλουθο θέμα.
Υπάρχει ένας υπολογιστής με Windoze XP ο οποίος μοιράζει ένα φάκελο με αρχεία ή/και υποφάκελους σε ένα δίκτυο. Κάποια ή όλα από τα αρχεία και τους υποφακέλους είναι γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Θέλω τώρα απο ένα Linux PC να κάνω mount (να αναρτήσω? μπλιάχ) τον μοιραζόμενο φάκελο. Προφανώς θα χρησιμοποιήσουμε samba. Πώς όμως θα καταφέρω να βλέπω τα Ελληνικά αρχεία και φακέλους? Η κωδικοσελίδα των XP ειναι η 737 συνήθως και αν είστε σωστοί θα χρησιμοποιείτε utf8 στο Linux PC. Η εντολή για να γίνει mount το συγκεκριμένο share είναι η ακόλουθη:

# mount -t smbfs -o codepage=cp737,iocharset=utf8 //winxp/share /local/foo

με άλλα λόγια, στο codepage δηλώνουμε την κωδικοσελίδα του win PC και στο iocharset την κωδικοσελίδα που χρησιμοποιούμε στο Linux PC.

2 comments:

Anonymous said...

Einai ligo fovistiko to blog sas...mou timizei ti diafimisi pou o pateras leei stin kori; ''sti mana sou topes?''.Valte k kamia fotografioula na spasei ligo to momocromo.MOI-erasitecnis me ta pc...

JANE.

Unknown said...

Οχι και φοβιστικό αγαπητή Jane. Λίγο υπερβολική σας βρίσκω.

Σπαρτιάτικο? Ναι

Σκοπός είναι η πληροφορία να φαίνεται εύκολα και γρήγορα, θα το εκανα μαυρόασπρο αλλά δεν έχω παίξει με τι επιλογές ακόμα.
Πάντως αν ενδιαφέρεστε για linux-ο-θέματα ευχαρίστως να εξηγήσω.